Frequently Asked Questions

Question

1)- Yabancılar için Kıbrıs’ta Gayrimenkul almak için gereken yasal süreçler nelerdir?

Söz konusu süreç Gayrimenkül satın almak için ilgili şirket ile sözleşme imzalamak ile başlamaktadır. Sözleşme imzalanması akabinde sözleşme vergi dairesi nezdinde pullanması gerekmektedir. Söz konusu pul harcı %0,5 olarak belirlenmiş olup ayrıca sözleşmede belirtilen satış bedelinin %6’lık kısmı ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekmekte olup, tüm bu işlemler tamamlanması akabinde İç İşleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı yabancı izinler şubesine şahsen ve/veya Avukat aracılığı ile başvuru yapılarak, KKTC Bakanlar kurulundan izin alınması akabinde koçan devri esnasında sözleşme bedelinin % 6 sı oranında ek ödeme yapılarak koçan devri yapılır.

2)- Türkiye vatandaşı olarak Kıbrıs’ta mülk satın alma kriterleri nelerdir?

Türkiye vatandaşları diğer ülke vatandaşları ile ayni koşullarda başvuru yapmaktadır. Türkiye vatandaşlarının başvurusu süre ve güvenlik arştırması bakımından farklıdır, Türkiye vatandaşiarı dışındaki yabancıların başvuru onay süreci en az 6 ay sürmekte olduğu halde Türkiye vatandaşlarının 2 ay gibi bir sürede sonuçlanmaktadır.

3)- Kıbrıs’ta mülk satın aldıktan sonra oturma izni alabilir miyim?

Evet alınabilinir K.K.T.C’de taşınmaz mal sahibi olan yabancılara, ilk 3 yıl boyunca birer yıllık, daha sonra ise kendi adına tapu almış olması şartıyla ikişer yıllık ikamet izni verilebilir.

4)- Kıbrıs’ta proje evlerin inşaat kalitesi ve özellikleri nasıl?

Kıbrısta  proje evlerin inşaat kalitesi ve özellikleri şirketten şirkete değişim gösterebilmektedir. Piyasada bulunan isim yapmış, güvenirliğini ispatlamış, daha önce yapmış olduğu projeler ile kalitesini ispatlamış olan şirketler tercih edilmelidir. Zaten bu gibi şirketler yapmış olduğu sözleşmelere, projesine kullanmayı taahhüt ettiği inşaat marka ve modellerini de eklemektedirler. Sözleşmeye eklenen bu maddeler  gayrimenkul alıcısı için riskleri de ortadan kaldırmaktadır. Gayrimenkul alımı yapılmadan önce Avukat aracılığı ile ticarete girilecek şirketin araştırılması ve bilgi alınması olumlu sonuçlar doğuracağı kesindir.

5)- Kıbrıs’ta mülk satın alırken ne tür vergiler ödemem gerekiyor? Vergiler ve Harçlar.

Sözleşmeyi pullamak için sözleşme imzalanması akabinde ilk olarak satış bedelinin %0,5 ile  %6’lık kısmı ödenecektir. Sözleşme süresince % 5 KDV vergisi ile şirketten şirkete değişen trafo katkı payı ödenmesi gerekir. Gayrimenkul Koçan devri esnasında ise satış bedelinin % 6 lık kısmı ödenmesi gerekmektedir. Satın alınan taşınmaza elektrik ve su bağlatmak için KIB-Tek ve ilgili belediyeye ilgili dönemde geçerli olan harçlar ödenmesi gerekir.

6)- Kıbrıs’ta Gayrimenkul satın alırken hangi finansman seçenekleri mevcut?

Kıbrısta ev satın alırken, bitmiş projelerden satın alınan evlerle ve/veya arsalardan ipotek karşılığında uzun süreli ve uygun kredi imkânları ile finansman seçenekleri vardır. Ayrıca projelerde bitiminde  evin veya dairesinin tesliminden itibaren KKTC bankalarından ipotek karışığında uzun vadeli  finansman kullanılabilmektedir.  Söz konusu finansman seçenekleri ve faiz oranları bankadan bankaya değişmekte olup, başvuran kişinin gelirini belgelemesi gerekmektedir.

7)- Kıbrıs’ta mülk satın alırken dikkat etmem gereken hukuki konular nelerdir?

KKTC’de taşınmaz mal satın alacak veya kiralayacak olan yabancı kişiler, taşınmaz mal satın alabilmeleri ve yasal olarak o mal üzerinde hak sahibi olabilmeleri için İçişleri Bakanlığı’na müracaat etmeleri, Bakanlık tarafından yapılacak soruşturmalar neticesinde Bakanlar Kurulu onayını almaları gerekmektedir.

KKTC’de taşınmaz mal satın alan veya kiralayan yabancılarla yapılan sözleşmelerin en geç 21 gün içerisinde, taşınmaz malın bulunduğu ilçenin Tapu ve Kadastro Dairesi’ndeki Kütüğe işlenmesi maksadıyla müracaatta bulunulabilmektedir. Bu işlem alıcının haklarını korumaya yönelik  olup yapılması önerilir.

KKTC yasaları, yabancıların belirli bölgelerde (örneğin askeri bölgeler) güvenlik nedeniyle taşınmaz mal satın alması veya kiralamasına olanak vermemektedir. Bu hakkın elde edilebilmesi için geçerli olan yasal uzaklık, diğer yasal gerekliliklerin de uygun olması koşuluyla 300(üç yüz) metredir. Dolayısıyla ilgili kişilerin, herhangi bir taahhütte bulunmadan ve/veya sözleşme imzalamadan önce, taşınmaz malın konumunu araştırmaları önerilmektedir.

8)- Kıbrıs’ta mülk alımında ödeme planları ve kredi kullanımı nasıl işler?

9)- Kıbrıs’ta proje evlerin bakım ve onarım işlemleri nasıl yönetilir?

10)- Kıbrıs’ta mülk satın alırken karşılaşabileceğim zorluklar ve çözüm yolları nelerdir?

11)- Kıbrıs’ta mülk satın alırken Avukatlık hizmetleri ve yasal destek nasıl sağlanır?

12)- Kıbrıs’ta proje evlerde site yönetimi ve aidat durumu nasıl?

13)- Kıbrıs’ta mülk satın almak için gereken minimum bütçe ne kadar?

14)- Kıbrıs’ta mülk satın alırken döviz kuru riskleri ve yönetimi nasıl ele alınır?

15)- Kıbrıs’ta yabancı uyruklu biri olarak mülk satın aldıktan sonra yasal sorumluluklarım neler olacak?

Compare listings

Compare